2019 yılı Yurtdışı borçlanması ile Türkiye’den SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığından emekli olmak isteyen vatandaşların öncelikle ilgili kurumun emeklilik şartlarının kendilerine uygun olup olmadıklarını dikkatlice incelemeleri gerekiyor.
Türkiye’de herhangi SSK girişi olan vatandaşlar, yurtdışındaki geçirmiş oldukları süreleri de SSK borçlanması olarak gerçekleştirebilirler. Eğer başvuru sahibinin önceden (Türkiye’de) herhangi çalışmışlığı ya da SSK girişi yoksa BAĞ-KUR üzerinden borçlanma yapmak zorunda.
Öncelikle yurtdışı emeklilik borçlanması başvurusundan kimler faydalanacak bu konuya değinelim. Bilindiği gibi 3201 sayılı kanuna göre sadece yurtdışında bulunulan süreler borçlanabiliyor. Yani Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları yurtdışında resmi olarak ikamet etmeğe başladığı tarihten itibaren yurtdışı borçlanması yapabilirler.
2019 yılı yurtdışı borçlanma başvurusunu, yurtdışında hiç çalışmamış ev hanımları ve yurtdışında çalışanlar yapabiliyor. Tabi Türk Vatandaşı yahut Mavi Kart sahibi olmak şartı ile.
Mavi kart izinli olarak Türk Vatandaşlığından çıkarak yabancı bir ülke vatandaşlığına geçilmesi durumunda resmi makamlarca verilen kimlik kartıdır.
Mavi kart sahipleri de hem Türk Vatandaşı oldukları süreyi hem de mavi kart aldıktan sonraki süreyi yurtdışı borçlanma yapabiliyorlar.
Yurtdışı borçlanması için başvurular Türkiye’deki SGK kurumuna şahsen, posta yolu , veya vekaletname vermek suretiyle her hangi bir yakınınız tarafından yapılması mümkün.
Başvurular başvuru sahibinin Türkiye’deki nüfus kaydının bulunduğu ya da en son çalıştığı işyerinin bulunduğu il veya ilçedeki SGK Müdürlüklerinden yapılır. Başvuruların gerekli belgeler tamamlandıktan sonra şahsen yapılması işlemin daha hızlı bitmesi açısından önemlidir.
Başvuru için aranan şartlar ve gerekli belgeleri size en yakın konsolosluğun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliklerinden öğrenebilirsiniz. Bunun için ilgili konsolosluktan randevu almanız gerekmektedir.
Yurtdışı borçlanması için başvuruda bulunacak vatandaşlar:
Türkiye’den emekli olduktan sonra, aylığınızın kesilmesini istemiyorsanız, yurtdışında sigortaya tabi işte çalışmamalısınız (mini-job dahil), işsizlik veya hastalık parası veya sosyal yardım almamalısınız. Serbest çalışmanız halinde de Türkiye’deki aylığınız kesilir.
Bilindiği gibi yasa koyucular yurtdışı emeklilik günlük borçlanma miktarını, 2008 yılından bu yana asgari ücrete endekslediler. Günlük asgari kazancın yüzde 32’si, günlük borçlanma miktarı olarak esas alınıyor. 2018 yılında 22 TL olan günlük borçlanma ücreti , asgari ücret arttıkça doğal olarak yurtdışı borçlanmalarındaki günlük borçlanma miktarı zamlanıyor.
2019 yılı da günlük borçlanma tutarı 27,28.-TL olarak hesaplanacaktır.